U poslednjih nekoliko nedelja broj ljudi koji radi od kuće je značajno porastao. Razlog je sprečavanje širenja korona virusa. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju socijalno distanciranje kao jedan od načina na koji se širenje virusa može zaustaviti. Korona virus natjerao je organizatore tech konferencija da ih otkažu po prvi put, a kompanije poput Twitter–a i Square–a zamolile su zaposlene da rade od kuće kad god je to moguće. Mnogi drugi bi uskoro mogli da slijede njihov primjer.

U skladu sa preporukom Federalnog ministarstva zdravstva i nakon sagledavanja svih mogućnosti, donijeli smo odluku da zbog novonastale situacije i u cilju očuvanja zdravlja naših zaposlenika i sugrađana od 16.3.2020. omogućimo našim zaposlenicima da poslove obavljaju od kuće.

Rad od kuće svakako nije lak, ali uspostavljanjem nekih pravila može se ostati u dobrom fizičkom i mentalnom stanju. Pored mnogih prednosti koje rad od kuće nudi, tu su i stvari koje mogu loše da utiču na naše psihičko stanje poput izolacije, usamljenosti i lakog odvlačenja pažnje.

Obucite se
Ako ste u pidžami, biće teže da se Vaš mozak zaista potpuno prebaci na posao. Ako se ne pripremite za radni dan, on nikada neće ni početi. Važno je da postavite granice ako radite od kuće na duži vremenski period i da se ponašate kao da ste zaista ušli u kancelariju. Pored toga, bićete pripremljeni ukoliko Vas neko pozove na iznenadni sastanak.

Koristite namjenski radni prostor
Nemojte raditi iz kreveta ili sa kauča. Izbegavajte mjesta gde provodite većinu dana i gdje se možete nasloniti, već koristite radni sto. Tako ćete ostati fokusirani na posao. Bitno je da definišete koji je to prostor u kući koji je namjenjen za rad i veće su šanse da ćete biti produktivniji, a takođe ćete se lakše odvojiti od posla kada niste u tom prostoru.

Izađite napolje
Provedite nekoliko sati napolju kako biste udahnuli malo svježeg vazduha, ali i ostvarili neku komunikaciju i interakciju van Slack–a ili Zoom–a. Sjedenje je loše za fizičko zdravlje, kao što i boravak u zatvorenom prostoru i gledanje u računar čine da se mozak oseća umrtvljenim. Ukoliko imate kućnog ljubimca, to će biti jedan razlog više da izađete van kuće i prošetate.

Budite opušteni sa kolegama
S obzirom na to da u kućnim uslovima nema sporednih razgovora sa kolegama i improvizovanih sastanaka, koristite Slack i ostale aplikacije za komunikaciju na poslu i u druge svrhe kako biste i dalje bili u kontaktu sa njima. Razmjenjujte poruke, klipove… to neće biti isto kao kada pijete kafu ili pivo poslije posla, ali ćete podsjetiti ljude da ste i dalje tu.

Izbjegnite TV
Sve što ne radite u kancelariji izbegavajte i kod kuće. Ovaj savjet se takođe odnosi i na knjige i video igre. Sve osim muzike Vam može odvući pažnju i bitno je da postavite sebi granice do kojih ćete biti fokusirani.

Pripremite hranu unaprijed
Potrudite se da ne odvlačite pažnju i gubite vrijeme odlaskom do kuhinje i pripremom, kao i kupovinom hrane u toku radnog vremena. Savjet je da pored sebe imate hranu i da unaprijed pripremate obroke za naredne dane.

Isključite se
U situaciji kada radite od kuće nije jednostavno da se odvojite fizički od posla, kao kada izađete iz kancelarije. Savjet je da se isključite sa svih mreža nakon isteka radnog vremena i krenete na neku aktivnost nakon toga.