Kako ubrzati web stranicu koja je rađena u Wordpressu

Kako ubrzati web stranicu u WordPressu (2020. godina)

WordPress je izvrsna platforma za izradu web stranica koja uz odgovarajuću optmizaciju može biti web shop, news portal ili samo klasična online prezentacija kompanije. Sve više web stranica koriste WordPress, ali nažalost on ima jednu manu koju većina korisnika zanemaruje. WordPress teme zbog loše optimizacije koda ili zbog lošeg dizajna web stranice imaju jako sporo učitavanje sadržaja što direktno utiče na korisničko iskustvo prilikom korištenja iste.

Zašto je brzina web stranice važan faktor?
Ovo ste već vjerojatno čuli, ali kada posjetitelj po prvi puta dođe na Vašu stranicu imat ćete samo nekoliko sekundi da mu zaokupite pažnju i da ga uvjerite da se vrijedi zadržati na stranici. Ako već neko vrijeme poslujete online, znate koja je važnost brendiranja, dobrog rasporeda i izgleda stranice, isticanja važnih stvari i svega ostalog što je potrebno da zadržite posjetitelja na web stranici.

No, ako se Vaša web stranica učitava sporo, vjerojatno ćete posjetitelja izgubiti prije negoli uopće budete imali šansu pretvoriti ga u kupca svojih proizvoda ili usluga. Mnoga istraživanja potvrdila su da Vam je na raspolaganju samo nekoliko sekundi za učitavanje stranice prije negoli posjetitelji odustanu i kliknu na neki drugi link.

Osim toga, Google je u svoj ranking algoritam uključio i brzinu učitavanja web stranice. To znači da brzina učitavanja Vaše web stranice direktno utiče na SEO optimizaciju. Drugim riječima, ako je web stranica spora, ne gubite samo potencijalne kupce, nego i mogućnost dobre pozicije u rezultatima Google pretrage.

Google pagespeed insights omedia.ba

Kako ubrzati web stranicu koja je urađena u WordPressu

Kako se veliki broj korisnika zbog njegove jednostavnosti i dostupnosti opredjeljuje za WordPress pri izradi web stranica, web shopa. u nastavku Vam donosimo nekoliko savjeta kako možete ubrzati učitavanje web stranica u WordPressu. Primjena ovih savjeta trebala bi ubrzati Vašu web stranicu.

1. Odaberite dobar web hosting

Ako po prvi put pokrećete web stranicu, shared web hosting vjerojatno će Vam se činiti kao najpovoljnija opcija, no obično se kaže „koliko para, toliko muzike“. Naime, kod shared web hostinga morate biti svjesni da će Vaša stranica biti smještena na serveru s mnoštvom web stranica drugih korisnika. To smanjuje cijenu usluge, ali s druge strane može negativno utjecati na rad Vaše stranice. Korisnici koji imaju veće zahtjeve za serverskim resursima i web stranicu koja već ostvaruje prihode, trebali bi stoga razmisliti o VPS hostingu ili zakupu dedicated servera.

Naša preporuka za web hosting bi bila kompanija Globalhost d.o.o. koja se uslugom web hostinga i registracije domena bavi više od 18 godina. Za raliku od milion malih preprodavača / resellera web hostinga, Globalhost d.o.o. posjeduje vlastiti data centar smješten u Bosni i Hercegovini. Direktni optički linkovi prema svim većim Internet provajderima u Bosni i Hercegovini, redudantna mreža bazirana na Cisco opremi, vrhunska DELL PowerEdge serija servera, besplatna L3+L4 DDoS zaštita, te uvijek dostupna tehnička podrška garantuju brz odziv i maksimalnu dostupnost servisa. Ako želite hosting kompaniju čija će tehnička podrška riješiti Vaš problem koji je nastao u 03.30h za manje od 10 minuta, ne tražite dalje.

2. Odaberite premium temu ili kreirajte svoju na osnovi zadanih WordPress tema

Možda će Vam ovo biti iznenađujuće, ali zadane (default) WordPress teme dosta su brze. To je zbog toga što su jednostavne, a lagani framework je uvijek poželjan ako želite imati brzu web stranicu. Još jedna njihova prednost je to što su besplatne. Vaše umjeće web dizajna od ovih zadnih web stranice može napraviti umjetničko djelo koje se učitava brzinom svjetlosti.

Ukoliko Vaše znanje WordPress CMS-a nije na tom nivou da možete samostalno kreirati WordPress temu onda je dobro opcija da kupite Premium WordPress temu te da dalju optimizaciju brzine radite na njoj.

Napomena: WordPress teme kupujte samo na ovlaštenim marketima. 

3. Koristite cache plugin

WordPress cache dodaci (plugini) su jako korisni za optimizaciju web stranice i brzinu iste jer dramatično ubrzavaju učitavanje stranica, a što je najbolje, svi na WordPress.org su besplatni i jednostavni za korištenje.

Jedan od najpopularnijih plugina je WordPress W3 Total Cache.  Nakon što preuzmete plugin i instalirate isti, postavka je jako jednostavna i za osnovne korisnike. Cache plugin omogućava djelovima web stranice da budu sačuvani u privremenoj memoriji a to rezultira bržim učitavanjem Vaše web stranice.

4. Koristite CDN – CONTENT DELIVERY NETWORK

Sve velike web stranice svoj sadržaj serviraju preko CDN. CDN ili content delivery network preuzima statičke datoteke s Vaše web stranice (CSS, Javascript, slike, i slično) i omogućuje posjetiteljima da ih brže preuzimaju poslužujući ih na serverima koji su bliže njima. Jedan od najpopularnijih CDN servisa je Cloudflare.com koji nudi besplatan osnovni paket.  Ukoliko Vam je potrebno dodatno ubrzanje svakako se možete odlučiti i za plaćene pakete koji optimiziraju sadržaj Vaše web stranice. Clodflare trenutno ima servere u 200 gradova širom svijeta što garantuje dodatno ubrzanje Vaše web stranice dok je postavku istog potrebno samo 5 minuta.

GTmetrix performance report omedia.ba

5. Optimizirajte fotografije

Yahoo! ima optimizator fotografija Smush.it koji će drastično smanjiti veličinu fotografija ne smanjujući pritom kvalitetu iste. Ako Vam je naporno optimizirati svaku sliku za sebe postoji besplatni priključak koji se zove Smush i koji će obraditi sve fotografije automatski za vrijeme uploada.

7. Optimizirajte WordPress bazu podataka 

To možete učiniti ručno ili možete koristiti WP-Optimize plugin. 

8. Ugasite hotlinking

Hotlinking je oblik „krađe“ bandwidtha kod kojeg druge web stranice izravno na svojim web stranicama učitavaju ili koriste slike ili neke druge datoteke koje su inače smještene na Vašem hosting paketu ili serveru. To utiče na opterećenje Vašeg servera a samim time i na brzinu učitavanja Vaše web stranice.

Stavite sljedeći kod u root .htaccess datoteku:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(www\.)vasadomena.ba/.*$ [NC]
RewriteRule \.(gif|jpg|jpeg|bmp|zip|rar|mp3|flv|swf|xml|php|png|css|pdf)$ – [F]

9. Koristite zadnju dostupnu verziju WordPressa

WordPress zajednica konstantno radi na nadogradnji i optimizaciji svih funkcionalnosti koje nudi WordPress CMS te sa svakom novom verzijom brzina učitavanja je za nijansu bolja od prethodne, te je stoga bitno da Vaša WordPress stranica uvijek bude optimizirana na zadnju verziju.

10. Koristite php 7.2

U postavkama Vašeg web hostinga pronađite opciju promjene php verzije koju koristi Vaš hosting te promjenite istu na php7.2. Web stranice koje koriste php7.2 se učitavaju i do 35% brže od onih koje koriste php5.6.

Prilikom testiranja brzine Vaše web stranice možete koristiti Google Page Insight alat koji daje detaljne informacije i rezultate o optimizaciji web stranice, ali i informacije kako ubrzati stranicu.

U formu jednostavno unesite naziv vaše domene ili URL Vaše web stranice i Google će izvršiti provjeru, a nakon uspješnog pregleda dati rezultate i prijedloge vezane za poboljšanje i optimizaciju Vaše web stranice.

Pored Google Page Insight analizu web stranice možete uraditi i na GTmetrix.com kao i na Pingdom.com

 

Imate dodatnih pitanja?

Izdvojene objave

Naši radovi